Samsom vindt niet halen energiedoelen ‘onacceptabel’

PvdA-leider Diederik Samsom vindt het ”onacceptabel” dat de doelen uit het energieakkoord niet gehaald dreigen te worden.

Samsom vindt niet halen energiedoelen 'onacceptabel' Foto:  Hollandse Hoogte

(Nu.nl)Op de website van zijn partij spreekt hij zondag van ”zeer zorgelijk nieuws”. Hij roept het kabinet op met aanvullende voorstellen te komen, bijvoorbeeld voor meer energiebesparing in huizen en kantoren of meer investeringen in aardwarmte of windenergie. Dat levert extra banen op en maakt ons snel minder afhankelijk van andere landen, stelt de PvdA-leider.

Uit een uitgelekt rapport van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Ruimtelijk Planbureau blijkt dat de doelstelling uit het energieakkoord om in 2020 14 procent van de energie duurzaam op te wekken onhaalbaar is. Het energieakkoord bevat afspraken tussen kabinet, vakbonden en werkgevers en milieubeweging.

Samsom noemt de doelen uit het energieakkoord ”het absolute minimum”. ”We zijn begonnen aan deze coalitie met grote verwachtingen. We zullen het kabinet houden aan het waarmaken ervan.”

Minister Henk Kamp van Economische Zaken moet volgens Samsom volgende week laten zien hoe hij de doelen alsnog wil waarmaken. Kamp (VVD) wilde vrijdag nog niet reageren op de uitkomsten van het rapport.