Flevopost

Werkgroep Schaliegas NEE roept polderbewoners op tot actie

Geplaatst op woensdag 9 juli 2014 13:30

Werkgroep Schaliegas NEE. – Foto: Eigen foto

Emmeloord – Inwoners van de Noordoostpolder moeten nú in actie komen, vindt de werkgroep Schaliegas NEE. ‘De gemeente is tegen boringen en dat is mooi, maar dit wordt niet op gemeentelijk niveau besloten’, zegt Karien Hoff van de werkgroep.

Bang voor gezondheidsrisico’s

Hoff maakt zich zorgen over de mogelijke boringen. Ze is bang voor de gezondheidsrisico’s. ‘Er wordt horizontaal geboord, dat betekent een netwerk van boringen onder onze drinkwatergebieden en woonomgeving,’ legt ze uit. ‘En dat terwijl er chemicaliën in de grond worden gespoten om het gashoudende gesteente te kraken. Het zogeheten fracken.’

Imagoschade voor Noordoostpolder

Daarnaast is er volgens Hoff een reëel gevaar dat de Noordoostpolder imagoschade op gaat lopen. Volgens berekeningen zouden er 420 boorputten in de polder komen en om het (vervuilde) water van het fracken en het gewonnen gas te vervoeren wordt zwaar vrachtverkeer ingezet. ‘Ons mooie gebied verandert in één grote boorput,’ aldus Hoff.

Boorlocaties na vijftien jaar uitgeput

Daar staat tegenover dat de locaties na maximaal vijftien jaar zijn uitgeput. ‘Het rendement is laag, terwijl de risico’s enorm zijn,’ stelt Hoff. Ze voegt daaraan toe dat in buurland Duitsland al een verbod is op schaliegaswinning vanwege de grote risico’s voor waterwinning en milieu.

Burgers kunnen Tweede Kamer beïnvloeden

Hoff merkt dat mensen denken dat het probleem is opgelost nu de gemeente zich tegen de boringen heeft gesteld. De realiteit wil echter dat er momenteel wordt gedebatteerd over een structuurvisie en dat de rechten voor proefboringen en gaswinningen meteen worden verkocht aan de belanghebbende partijen zodra deze structuurvisie groen licht krijgt.

Hier kan een zogenaamde schaliegasvrije gemeente als de Noordoostpolder niets aan doen, maar de burgers wel, aldus de werkgroep. ‘Als er onvoldoende draagvlak is in de samenleving, zullen partijen in de Tweede Kamer niet voor stemmen. Daar ligt onze kracht.’

Bezwaar maken kan tot en met vandaag

Besluitvorming over het onderwerp staat gepland voor volgend jaar, tot die tijd kan de Noordoostpolder van zich laten horen. Men kan onder andere tot en met 9 juli (vandaag!) bezwaar maken tegen de milieueffectrapportage die ter inzage ligt en die onderdeel wordt van de Structuurvisie.

De werkgroep Schaliegas Nee roept de hele Noordoostpolder op om zich te organiseren.

Kijk voor meer informatie op de website van de werkgroep Schaliegas NEE.

 groteknoplogo1